Theater Rotterdam

Voor verschillende projecten van de Rotterdamse Schouwburg die plaatsvinden op het snijvlak van theater, cultuur en duurzaamheid ontwerpt Maidie zinnenprikkelende cocktails, die de bezoekers alle zintuigen laat inzetten. Bijzondere dranken die zowel spraakwater als feestelijke bijdrage zijn.

 

Festival De Keuze

De Rotterdamse Schouwburg gaf Bloesembar opdracht om cocktails te verzorgen voor de openingsavond van Festival de Keuze, een 5-daags theaterfestival met acts van wereldfaam. De vraag was om dranken te maken die zowel feestelijk waren, als die een snijvlak hadden met het theatrale aspect en de samenwerking van het publiek voor het 'Carry-In Project'.

Vierhonderd cocktails in twee soorten die de smaak van het seizoen dragen en waarvan de kleuren aansluiten bij de communicatie vanuit Festival De Keuze. Dit leverde de 'Dutch Holiday Mind-Opener' en de 'Rowan&Rosehip Loveaffair' op; een blauwe cocktail met wilde munt en een oranje cocktail met lijsterbes en rozenbottel.

Club Imagine // Kunst voor Klimaatverandering

Club Imagine verbindt het maatschappelijk debat over klimaatverandering met de wereld van theatermakers en denkers. Acht keer per jaar brengt de club in de hal van de Rotterdamse Schouwburg verhalen van verandering bij elkaar. Podiumkunst, beeldende kunst, literatuur, reflectie en kritiek komen in contact met wetenschap, politiek en ondernemerschap. Terugkerende formats bieden telkens nieuwe vensters op de werkelijkheid van klimaatverandering.

Voor de grote vraag van klimaatverandering is kunst een noodzaak. Daarom maakt de Rotterdamse Schouwburg deel uit van Imagine 2020, Art, Ecology and possible futures, een netwerk van Europese kunstinstellingen. Kunst prikkelt ons voorstellingsvermogen, zorgt voor nieuwe beelden en ontwerpt prototypes van mogelijke duurzame toekomsten. Juist het klimaatdebat vraagt om nieuwe verhalen en verbeelding. Om de kwestie begrijpelijk te maken zonder die te versimpelen. Als weerwoord tegen doemscenario’s. Als inspiratie voor individuele en collectieve vormen van engagement en actie. De cocktail is de afsluiter van elke editie, die binnen een het onderwerp wordt ingevuld en reden tot gesprek geeft.

Issue 1: Informal Ecologies
Met het ingaan van de milieuzone in de Rotterdamse binnenstad, toasten we op het afscheid van de geliefde oldtimers en de daarmee gepaarde uitstoot van roet en gassen. Een cocktail onder een wit, maar verbrand wolkendek: ter plekke gebrande meringue over een binnenstedelijke kruideninfusie met rum en limoen.

2: The Plastic Issue
Een oncomfortabele 'I am plastic' editie, waar inzicht werd gegeven in de sporen van de mens, die overal op aarde te vinden zijn in de vorm van plastic. Tot de kleinste moleculen verspreidt het zich over de aardbol en bevind zich zo in ons drinkwater en bronnen van voedsel. Uit vervormde, verwrongen plastic bekers dronken de bezoekers een cocktail rijk aan stuifmeel en glitter. De bekers werden in samenwerking met The Perpetual Plastic Project ter plekke omgesmolten, om cocktailprikkers te maken voor de volgende editie.

3: The Water Issue
In het Gemaal op Zuid opende het 'Museum of Water', waar 'betekenisvol water' tentoon werd gesteld, met het bijbehorende verhaal van de plek waar het vandaan kwam. Dagen voor de opening oogsten we de ultralokale beplanting bij het gemaal en in de botanische tuin Afrikaanderplein. Deze infuseerde in het Rotterdams kraanwater en ging daarna in de mix met een Russisch watertje. Een kruidige cocktail met het uiterlijk van een eenvoudig glas water.

4: The Commons Issue
Commons, waar WIJ en 'het gedeelde goed' het uitgangspunt was voor de cocktail. In de basis waren producten van Flowers&Sours de ingredienten, Hop&Honing siroop van Bloesembar (met hop uit de Spoortuin en honing van de Stadsimker) werd met een zachte whiskey gemixt en afgetopt met huisgebrouwd gemberbier van Ferme Kolen. Van de bezoekers kreeg 1 van de 2, twee glazen, degene zonder glazen mocht de ander bedienen, door uit een gigantische gedeelde schaal de cocktailmix te serveren, samen had je niets of alles.

5: The Global Issue
We zoeken uit hoe de schaal van de wereld en onze eigen handelingsruimte zinvol met elkaar in verbinding kunnen komen en een balans kunnen vinden tussen kapitalisme en klimaat. Een cocktail die twee werelden bijeen brengt, een ijskoude wintersmaak en een zwoele hete cocktail werden samen gebracht door een kettingreactie van glazen te veroorzaken. De spectaculaire gang van reageren werd op de juiste wijze geïnterpreteerd door het publiek: Samen kunnen we een beweging van grote schaal en impact veroorzaken, een klein zetje in de rug is alles wat nodig is.

6: The Human Issue
De verbondenheid van alle onderwerpen van Club Imagine worden steeds duidelijker. 1 persoon kan al verandering teweeg brengen, samen kunnen we op wereldschaal aanpassen richting de toekomst. Als inspiratie 1 man in Indonesië, die al meer dan 40 jaar lang, met de hand vele hectares oerwoud aanplant. Een zaadje is alles wat nodig is om een idee of organisme te creëren, daarom een cocktail waar geweekte zaadjes een kleurverandering in de drank in gang zetten. Een beetje magie om het hoofd niet te laten hangen en proosten op een geleidelijke overgang naar de wereld van onze kinderen.