De Rotterdamse Schouwburg wist de Bloesembar te vinden om de cocktails te verzorgen voor de openingsavond van Festival de Keuze, een 5-daags theaterfestival met acts van wereldfaam. De vraag was om drankjes te maken die zowel feestelijk waren, als die een snijvlak hadden met het theatrale aspect en de samenwerking van het publiek voor het Carry-In project.

Vierhonderd cocktails in twee soorten die de smaak van het seizoen dragen en waarvan de kleuren aansluiten bij de communicatie vanuit Festival De Keuze. Dit leverde de 'Dutch Holiday Mind-Opener' en de 'Rowan&Rosehip Loveaffair' op; een blauwe cocktail met wilde munt uit Rhoon en een oranje cocktail met lijsterbes en rozenbottel.

De pittige smaak van lijsterbes combineerde mooi met het zoete van rozenbottel en de rokerige smaak van Singleton Scotch Whiskey

Voor de Dutch Holiday bestond de Mindopener uit een Sechuan Button, mogelijk gemaakt door een gulle sponsoring van Koppert Cress. De Sechuan Button was een echte conversation starter; door de reinigende werking van de bloemknoppen en de enorme tinteling die daar mee gepaard gaat, gingen de gasten met alle zintuigen op scherp het theater in.

De prachtige lampionnen, borage en overige bloemen kwamen van de Bloemenakker biologische kwekerij.

De Dutch Holiday Mindopener was een frisse cocktail met wilde munt siroop, komkommersap en VL92 Gin. Deze cocktail kon zelf op smaak gebracht worden met limoensap uit een reageerbuis, wat nog een klein theater met zich mee brengt: zodra je dit toevoegt verandert de cocktail van blauw naar roze.


Kennis wandeling wildplukken

Als afsluiter voor de bijdrage van de Bloesembar bij Festival De Keuze verzorgde Maidie een wandeling waar zij haar kennis deelde over het gebruik van wilde bloemen, kruiden, zaden en bessen.

Met 20 personen fietsten we door de stad naar een smalle strook waar de gemeente Rotterdam al enige jaren moeite doet om heel gevarieerde stadsnatuur te creëren onderlangs een verhoogde spoorlijn. Dit resulteert inmiddels in een prachtig stukje groen, waar ongelooflijk veel eetbare planten te vinden zijn.

Naast kennis over de toepassing zijn we ook ingegaan op de basisprincipes van wildplukken. Letten op hondensporen, gevaar van de vossenlintworm, maar vooral ook het duurzaam oogsten. Hoe pluk je nou zorgvuldig zonder de bloei voor het volgende jaar te verstoren.

De planten die we behandelden varieerden van toepassing op smaak, tot het gebruik van planten om stoffen mee te verven, tot medicinale toepassing in thee en tincturen. Na de wandeling keerde de groep terug om te proeven van Maidie's oogst bij de Bloesembar in de Schouwburg. Limonades vielen in de smaak en de Onkruidthee verraste, evenals het grootse aanbod van de Rotterdamse stadsnatuur.


Rotterdam Flavoured Gift

Als geschenk aan de theatermakers vanuit de hele wereld die op Festival De Keuze hun programma lieten zien, creëerde de Bloesembar een Cordial met de smaak van Rotterdam en de kleur van Festival De Keuze.