ARTIST IN RESIDENCE JULY-SEPTEMBER 2018 TIENGEMETEN

COMMISIONED BY HET LAATSTE EILAND / NATUURMONUMENTEN

‘Gulden Kamer’
The work I created during the summer of 2018 for Festival Het Laatste Eiland and Natuurmonumenten. I was given the opportunity to work on a cross-over of nature and culture, to create a spatial intervention that connects past and future in a full-on sensory experience. Goal of the organisations was to bring a different crowd to the island of Tiengemeten, with a new way to view history and future of this ‘Last Island’.

The building I got to create an intervention for, was the old Quarantaine. A place where ill shipmen stayed to either ‘heal or die’ after their overseas travels. The part of the island is called ‘Weemoed’ (Melancholy). Without sadness, it felt like stepping back into the past and reconnecting with my background in the Dutch countryside. The building was turned into a folly by landscape designer Luc Engelhard, giving it back to nature to inhabit, but attaching it’s sense of history to the landscape.


I focused on the harvest of one herb, since it tells many tales. 
Solidago Canadensis, or Goldenrod, is an exotic species, not native to Europe, but thriving in these conditions. It is hugely invasive and unwanted at Tiengemeten. However, there is a beauty in this plant, which I got to share in this work. Both it’s wealth in smell and colour are striking, but it is well known as a medicinal and dye plant. 

The first part of the proces was harvesting and drying the flowers for weeks, a beautiful mindful way of living with the land, the local flora and fauna, and weather circumstances. Seeing about 4000 stalks of flowers taking space, shaping room and creating atmosphere with its perfume, quite organically the idea of building a golden room, architecture from plants, came to mind.


Creating a piece of architecture, cultivating nature again; the belligerent character of the plant translated to a sharp unwelcoming barrier. Once inside, it was an intimate embrace of the honey, meadow and piney scent, with the woolly texture of the dried flowers and wealthily emerged seeds. At the same time one could take a sip of the drink I made, accepting the healing qualities of plant and landscape, by them entering our bodies, connecting full circle with the history of the island.

The open space still carried a memory of it’s past inhabitants. By using the flowers in shapes that echoed their former presence, there was an awareness around the circumstances on which they had to leave 25 years before. Giving the entire island of Tiengemeten back to nature, asked a big sacrifice from it’s inhabitants, who’s families put their energy in cultivating the land for two centuries. By shaping the flowers to the buildings former function, it became a memorial site for people that had lived there through the 200 years and a keepsake of their work with nature.Theater Rotterdam

Voor verschillende projecten van de Rotterdamse Schouwburg die plaatsvinden op het snijvlak van theater, cultuur en duurzaamheid ontwerpt Maidie zinnenprikkelende cocktails, die de bezoekers alle zintuigen laat inzetten. Bijzondere dranken die zowel spraakwater als feestelijke bijdrage zijn.

 

Festival De Keuze

De Rotterdamse Schouwburg gaf Bloesembar opdracht om cocktails te verzorgen voor de openingsavond van Festival de Keuze, een 5-daags theaterfestival met acts van wereldfaam. De vraag was om dranken te maken die zowel feestelijk waren, als die een snijvlak hadden met het theatrale aspect en de samenwerking van het publiek voor het 'Carry-In Project'.

Vierhonderd cocktails in twee soorten die de smaak van het seizoen dragen en waarvan de kleuren aansluiten bij de communicatie vanuit Festival De Keuze. Dit leverde de 'Dutch Holiday Mind-Opener' en de 'Rowan&Rosehip Loveaffair' op; een blauwe cocktail met wilde munt en een oranje cocktail met lijsterbes en rozenbottel.

Club Imagine // Kunst voor Klimaatverandering

Club Imagine verbindt het maatschappelijk debat over klimaatverandering met de wereld van theatermakers en denkers. Acht keer per jaar brengt de club in de hal van de Rotterdamse Schouwburg verhalen van verandering bij elkaar. Podiumkunst, beeldende kunst, literatuur, reflectie en kritiek komen in contact met wetenschap, politiek en ondernemerschap. Terugkerende formats bieden telkens nieuwe vensters op de werkelijkheid van klimaatverandering.

Voor de grote vraag van klimaatverandering is kunst een noodzaak. Daarom maakt de Rotterdamse Schouwburg deel uit van Imagine 2020, Art, Ecology and possible futures, een netwerk van Europese kunstinstellingen. Kunst prikkelt ons voorstellingsvermogen, zorgt voor nieuwe beelden en ontwerpt prototypes van mogelijke duurzame toekomsten. Juist het klimaatdebat vraagt om nieuwe verhalen en verbeelding. Om de kwestie begrijpelijk te maken zonder die te versimpelen. Als weerwoord tegen doemscenario’s. Als inspiratie voor individuele en collectieve vormen van engagement en actie. De cocktail is de afsluiter van elke editie, die binnen een het onderwerp wordt ingevuld en reden tot gesprek geeft.

Issue 1: Informal Ecologies
Met het ingaan van de milieuzone in de Rotterdamse binnenstad, toasten we op het afscheid van de geliefde oldtimers en de daarmee gepaarde uitstoot van roet en gassen. Een cocktail onder een wit, maar verbrand wolkendek: ter plekke gebrande meringue over een binnenstedelijke kruideninfusie met rum en limoen.

2: The Plastic Issue
Een oncomfortabele 'I am plastic' editie, waar inzicht werd gegeven in de sporen van de mens, die overal op aarde te vinden zijn in de vorm van plastic. Tot de kleinste moleculen verspreidt het zich over de aardbol en bevind zich zo in ons drinkwater en bronnen van voedsel. Uit vervormde, verwrongen plastic bekers dronken de bezoekers een cocktail rijk aan stuifmeel en glitter. De bekers werden in samenwerking met The Perpetual Plastic Project ter plekke omgesmolten, om cocktailprikkers te maken voor de volgende editie.

3: The Water Issue
In het Gemaal op Zuid opende het 'Museum of Water', waar 'betekenisvol water' tentoon werd gesteld, met het bijbehorende verhaal van de plek waar het vandaan kwam. Dagen voor de opening oogsten we de ultralokale beplanting bij het gemaal en in de botanische tuin Afrikaanderplein. Deze infuseerde in het Rotterdams kraanwater en ging daarna in de mix met een Russisch watertje. Een kruidige cocktail met het uiterlijk van een eenvoudig glas water.

4: The Commons Issue
Commons, waar WIJ en 'het gedeelde goed' het uitgangspunt was voor de cocktail. In de basis waren producten van Flowers&Sours de ingredienten, Hop&Honing siroop van Bloesembar (met hop uit de Spoortuin en honing van de Stadsimker) werd met een zachte whiskey gemixt en afgetopt met huisgebrouwd gemberbier van Ferme Kolen. Van de bezoekers kreeg 1 van de 2, twee glazen, degene zonder glazen mocht de ander bedienen, door uit een gigantische gedeelde schaal de cocktailmix te serveren, samen had je niets of alles.

5: The Global Issue
We zoeken uit hoe de schaal van de wereld en onze eigen handelingsruimte zinvol met elkaar in verbinding kunnen komen en een balans kunnen vinden tussen kapitalisme en klimaat. Een cocktail die twee werelden bijeen brengt, een ijskoude wintersmaak en een zwoele hete cocktail werden samen gebracht door een kettingreactie van glazen te veroorzaken. De spectaculaire gang van reageren werd op de juiste wijze geïnterpreteerd door het publiek: Samen kunnen we een beweging van grote schaal en impact veroorzaken, een klein zetje in de rug is alles wat nodig is.

6: The Human Issue
De verbondenheid van alle onderwerpen van Club Imagine worden steeds duidelijker. 1 persoon kan al verandering teweeg brengen, samen kunnen we op wereldschaal aanpassen richting de toekomst. Als inspiratie 1 man in Indonesië, die al meer dan 40 jaar lang, met de hand vele hectares oerwoud aanplant. Een zaadje is alles wat nodig is om een idee of organisme te creëren, daarom een cocktail waar geweekte zaadjes een kleurverandering in de drank in gang zetten. Een beetje magie om het hoofd niet te laten hangen en proosten op een geleidelijke overgang naar de wereld van onze kinderen.

 

Op uitnodiging van Thijs Masthoff en Isis Hoos heeft Maidie voor het Made by Waste Lab de bezoeker van het Oerol festival meegenomen op wandeling over Terschelling.Tweemaal daags leidde ze een wandeling met 8 tot 20 personen. Hierbij plukten de bezoekers hun eigen melange. Na wassen en drogen konden ze deze dezelfde dag nog meenemen. Het drinken van de theemelange zorgt dat er een herinnering opgeroepen werd, niet alleen gebaseerd op zicht en geluid, maar die gelinkt werd aan alle zintuigen, waarbij smaak en reuk voorop stonden, specifiek Oerol 2014. De kleine groep en toegankelijheid van het groen droeg bij aan de schaalverkleining van het eiland. Je theebeker werd vergrootglas van de vegetatie uit de omgeving. Een zinnenprikkelende sensatie die het festival een bijzondere smaakherinnering meegaf.

Tijdens Oerol wordt een dagelijkse krant uitgegeven. Marije Sietsma schreef over Oerol als Kuuroord en  interviewde Maidie over de heilzame werking van Onkruidthee

Expositie op de Westerkeijn bij het Made by Waste lab

Expositie op de Westerkeijn bij het Made by Waste lab

Onkruidthee melanges geplukt tijdens de wandelingen door de bezoekers

Onkruidthee melanges geplukt tijdens de wandelingen door de bezoekers

Het onkruid wat in de omgeving van de Westerkeijn groeide, verwerkt tot gedroogde thee

Het onkruid wat in de omgeving van de Westerkeijn groeide, verwerkt tot gedroogde thee

De vers geplukte kruiden, zoals Heermoes, Biggekruid, Rolklaver en Rimpelroos, te bezichtigen vanuit een ander perspectief

De vers geplukte kruiden, zoals Heermoes, Biggekruid, Rolklaver en Rimpelroos, te bezichtigen vanuit een ander perspectief

De gedroogde Oerolmix van één bezoeker. Voldoende voor één liter thee

De gedroogde Oerolmix van één bezoeker. Voldoende voor één liter thee

Complete expositie op de Westerkeijn

Complete expositie op de Westerkeijn

Op Terschelling was het duidelijk kouder geweest, de Vlier op het vasteland was al uitgebloeid, maar tijdens Oerol kon er nog limonade van gemaakt worden. Ook de Rimpelroos bloeide volop, een kans om nog enkele flesjes heerlijke Rozenlimonade te maken en te laten proeven aan de bezoekers.

Op Terschelling was het duidelijk kouder geweest, de Vlier op het vasteland was al uitgebloeid, maar tijdens Oerol kon er nog limonade van gemaakt worden.
Ook de Rimpelroos bloeide volop, een kans om nog enkele flesjes heerlijke Rozenlimonade te maken en te laten proeven aan de bezoekers.

Het artikel uit de Oerol Dagkrant, pagina 7, 21 juni 2014

Het artikel uit de Oerol Dagkrant, pagina 7, 21 juni 2014